dinsdag, 05 april 2016 11:17

Blog

Waarom een Blog op mijn website?


Als uitvaartbegeleider kom ik bij mensen over de vloer en dan krijg ik de gekste vragen. Om u mee te nemen in de wereld van de uitvaart, onduidelijkheden te verduidelijken, kennis en bijzondere belevenissen met u te delen, is mijn Blog tot stand gekomen.

 

 

 


Mijn vriend is overleden. Zijn kinderen hebben afstand gedaan en willen niet de opdracht aanvaarden om hun vader te laten cremeren. Mijn vriend ligt nu in een mortuarium en ik mag hem niet bezoeken omdat er door de kinderen geen opdracht voor de uitvaart is getekend. Mag het mortuarium dit bepalen dat ik hem niet meer mag zien?

Ja, het mortuarium mag zeker beslissen dat men niemand toelaat tot de overledene, zolang er niemand opdracht heeft gegeven voor de uitvaart. Sterker, andersom, dat men allerlei mensen toelaat, zou onjuist en niet netjes zijn.
Er zitten juridische en ethische aspecten aan, waar ik nu niet over wil uitweiden. Maar kort gezegd is de regel: zonder toestemming van een verantwoordelijke persoon mag men niets. Als geen verantwoordelijke persoon is, kan en mag er niets.

Maar voor het mortuarium speelt praktisch ook een rol, dat als men bezoek toelaat, men ook personeel moet inzetten om bezoek toe te laten, de deur te openen, te wachten, later weer af te sluiten e.d. Dat hoeft men natuurlijk niet te doen als er geen opdrachtgever voor de uitvaart is en niemand die kosten van de personele inzet voor het bezoek gaat betalen.

Als de kinderen van uw vriend de uitvaart niet willen of kunnen regelen, kunt u het doen.

Als u het ook niet wilt of kunt doen, zal - wellicht over enkele dagen - de gemeente de zorg voor de uitvaart op zich nemen. Maar dan is het ook niet zeker dat u uw vriend nog kunt zien, want de gemeente hoeft geen extra kosten voor bezoek of een opbaring te maken. Zeker als men maar moet afwachten of iemand überhaupt de basiskosten gaat betalen, want de gemeente heeft recht op verhaal van alle kosten op de kinderen.

 

donderdag, 16 april 2015 15:39

Termijn voor begraven of cremeren.

De Wet op de Lijkbezorging zegt hierover het volgende:
Begraving of crematie geschiedt niet eerder dan 36 uren na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden.
De 6e werkdag na het overlijden houdt in dat een weekend en officiële feestdagen hierin niet meetellen.
maandag, 15 december 2014 13:44

Verstijving van het lichaam

De eerste 36 uur na een overlijden koelt het lichaam langzaam af en zal het ook langzaam gaan verstijven. Tot 72 uur zal het lichaam verder verstijven, daarna wordt het weer slap. Er doen veel enge verhalen de ronde dat armen en benen moeten worden gebroken, als iemand al verstijfd is. Daar is niets van waar! Om iemand aan te kleden moeten in ieder geval de armen soepel zijn. Door armen na verstijving langzaam te bewegen richting het hoofd, wordt de verstijving opgeheven. Dit kan voor nabestaanden wel even vervelend zijn om te zien, ook al wordt het voorzichtig gedaan. Misschien is het dan goed dat over te laten aan de verzorger. Het kan zijn dat de spieren wat kraken, net als bij een levende mens die zich eens lekker uitrekt.

maandag, 15 december 2014 13:42

Wat gebeurt er met de kist bij de crematie?

Een aantal keren per jaar krijg ik die vraag. Er zijn dus mensen die denken dat de overledene zonder kist of ander omhulsel wordt gecremeerd.

Ik kan u geruststellen, de overledene wordt met kist en al gecremeerd. De kist wordt niet weer gebruikt voor een volgend overlijden.
Het is wel mogelijk om een crematie zonder kist te doen maar dan zal de overledene op een opbaarplank liggen en bedekt zijn door een kleed.

dinsdag, 08 april 2014 09:52

Wat kost een uitvaart?

Een uitvaart kan zo eenvoudig of zo uitgebreid worden ‘aangekleed’ als u maar wilt. Specifieke wensen kosten geld, extra tijd in de aula of de koffiekamer kost geld, een stoet volgauto’s kost geld. Kortom, voor iedereen geldt een andere berekening. Gemiddeld bent u tussen de € 5.000,00 en € 7.000,00 kwijt aan een crematie. Een begrafenis valt nog iets duurder uit, vaak wordt vergeten dat ze nog een steen op het graf willen. Dit bedrag komt er dan nog overheen.

Maar een goedkopere uitvaart hoeft niet per definitie minder mooi te zijn.
Denk eens aan een opbaring thuis, condoleance aan huis en de begrafenis (zonder dienst vooraf) in besloten kring. Daarna met elkaar thuis een kop koffie drinken. Toch een mooi en waardig afscheid voor een aanmerkelijk lager bedrag.
Wilt u weten wat de uitvaart die u voor ogen heeft kost? Neem dan contact op met mij, dan bespreken wij de uitvaart en zal ik een kostenindicatie maken.