donderdag, 16 april 2015 16:38

Mag mortuarium bepalen dat ik mijn vriend niet meer mag zien?

Geschreven door 

 


Mijn vriend is overleden. Zijn kinderen hebben afstand gedaan en willen niet de opdracht aanvaarden om hun vader te laten cremeren. Mijn vriend ligt nu in een mortuarium en ik mag hem niet bezoeken omdat er door de kinderen geen opdracht voor de uitvaart is getekend. Mag het mortuarium dit bepalen dat ik hem niet meer mag zien?

Ja, het mortuarium mag zeker beslissen dat men niemand toelaat tot de overledene, zolang er niemand opdracht heeft gegeven voor de uitvaart. Sterker, andersom, dat men allerlei mensen toelaat, zou onjuist en niet netjes zijn.
Er zitten juridische en ethische aspecten aan, waar ik nu niet over wil uitweiden. Maar kort gezegd is de regel: zonder toestemming van een verantwoordelijke persoon mag men niets. Als geen verantwoordelijke persoon is, kan en mag er niets.

Maar voor het mortuarium speelt praktisch ook een rol, dat als men bezoek toelaat, men ook personeel moet inzetten om bezoek toe te laten, de deur te openen, te wachten, later weer af te sluiten e.d. Dat hoeft men natuurlijk niet te doen als er geen opdrachtgever voor de uitvaart is en niemand die kosten van de personele inzet voor het bezoek gaat betalen.

Als de kinderen van uw vriend de uitvaart niet willen of kunnen regelen, kunt u het doen.

Als u het ook niet wilt of kunt doen, zal - wellicht over enkele dagen - de gemeente de zorg voor de uitvaart op zich nemen. Maar dan is het ook niet zeker dat u uw vriend nog kunt zien, want de gemeente hoeft geen extra kosten voor bezoek of een opbaring te maken. Zeker als men maar moet afwachten of iemand überhaupt de basiskosten gaat betalen, want de gemeente heeft recht op verhaal van alle kosten op de kinderen.